Nyheter

Tjäna pengar på mejlutskick

https://turnkeyemailbiz.net/trialv1?c=503719

Lägg fem minuter på mejlutskick,
varje dag. Det ger dig 2-3 dollar,
om dagen till att börja med.

Det är helt gratis att gå med
och bygga sin egen mejl-lista
om man vill utöka sin affärskrets
eller bara småtjäna pengar.

Bobby Jones som byggde
email-systemet har mejlat in
75 milj dollar - på tjugoåtta år.

Enormt mycket pengar, right?


Jan Arvidson - jbg.arvidson@outlook.com 073-6252613

De invasiva tar över

Mandelblom, kattfot och blå viol och dikenas smultron - det var då det. Nu tar de "invasiva" arterna över allt mer. Det är naturligtvis de arter som kontrollerande myndigheter kallar för invasiva - jätteloka, jättebalsamin, parkslide m fl. Men som lekman vill man gärna lägga till blomsterlupin, gullris och andra som kväver de andra lokala växterna som man är van vid, om man är tillräckligt gammal. I dikten och i talesättet för oss äldre skrev man "manshög vajade rågen" när det var verklighet - men det är ett annat kapitel.
Förresten - invasivexperten, agronom Anders Larsson håller sin internetkurs om de invasiva växterna och vad man kan göra åt dom - den 14 september

Nu har vi tusen besökare till våra sidor

Varje dag - vinter och vår samtidigt i vårt avlånga land.

Kan köra själv

Att spara personalkostnader och att öka effektiviteten i klippningen av golfbanor och andra sportytor ligger bakom John Deeres satsning på självkörande (autonoma) gräsklippare i storformatet.
Det handlar inte främst om att minska antalet personal på klubbarna, men att frigöra operatörerna som sitter fast i arbete med fairways och ruff till andra angelägna uppgifter runt banan. Jan Schønberg Svenska John Deere berättar.

Google Ads på bästa platsen för annons - www.gronyte.com

Efter att ha spanat och samlat grönyteföretagen i en enda databas under trettio år det särskilt uppmuntrande att Internetjätten Google visat sig uppskatta vår plattform som särskilt lämplig för pay-per-clickannonser. Varje dag året om visar Googles kunder sin uppskattning genom att acceptera placeringen av annonserna (10-20 annonser) just på Grönyteleverantörernas hemsida. Men det blir väl onödigt dyrt ?


Warning: getimagesize(http://www.gronyte.com//nyheter/bilder/560-657-Gronyte-7cmcopy 2.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/userA/a0110400/public_html/gronyte.com/view.php on line 43

Annonsera - din företagsinfo

Grönyteleverantörerna är idag, trettio år efter starten ett multiverktyg.

Inte precis en samling grönyteredskap som hänger ihop för olika uppgifter.

Men som en multimedia-kontakt för grönyteföretagen

Med en grönyte-katalog (för yrkesproffs)

Med en grönyte-tidning som läses (på Internet där kunderna söker).

Med en videokanal för produkt- och företagsinfo

Det är min inriktning att mina annonsörskontakter skall nå så många som möjligt av dom som själva söker inom grönyta.

1.000 om dagen går till nätkatalogen http://www.gronyte.com.
Vem använder inte Internet idag ?

Den som söker en leverantör skall finna honom/henne i vår grönyte-katalog, och kunna ta vidare kontakt för marknadsföringen.

Jan Arvidson
Grönyteleverantörerna
Dalgången 4
18274 Stocksund
073-6252613
redaktion@gronyte.com
jbg.arvidson@outlook.com

I ogrästankar går de flesta

Runt hela jordklotet, i alla årstider går folk i ogrästankar. Sexhundratrettiofem miljoner googlar sig till ogräs (weed) på engelska. 1,7 miljoner på svenska ordet ogräs. Och vad gör man åt det? Åt ogräset? Det har agronom Anders Larsson i Hammenhög svaret på. Han har kursen som skall hjälpa oss okunniga på traven, en bit på väg.

Obrukbara slänter förvandlas till ny parkyta

Att kunna bygga park- och trädgårdsytor i oanvändbara slänter och överbliven mark är det senaste genidraget från Slottsträdgården Ulriksdals trädgårdsmästare (och snickare), Bosse Rappne: - Jag blev smickrad när Fyrås trä bad mig fundera ut någon ny användning av deras byggtimmer. Och jag hade tidigare fått frågan från många kunder till Ulriksdals slottsträdgård "vad kan man göra med alla slänter jag har i trädgården?" Jag kom på att Fyrås träs byggtimmer som normalt används liggande för väggar kunde ställas upp, och användas som material för murar. Jämfört med betongmuren får man ett smidigare resultat med möjlighet till böjda former och en starkt förenklad och billig arbetsmetod. Man använder sig av Kinesiska murens bastmatte-teknik med lagom avgränsade lager fyllnadsmassor för att få minimalt tryck mot murväggen.

55.000 gillade pendelkrattan

Här finns ett antal redskap som riktar sig mot ogräset i våra parker och trädgårdar - hela tiden tillkommer nya som ibland bygger på redan befintliga. Som tillägget pendelkrattan, ett av redskapsbäraren hjulhackans tillbehör. Pendelkrattan rensar upp ogräset i grusgångarna när man kör hjulhackan framåt - och krattar grusgången samtidigt. Man slipper gå tillbaka och kratta.

Poa errata - ogräset

Ogräs - det hörs på namnet att det är nåt slags plantor som helst skallbort så fort som möjligt. Men gamla Citroenfabriken i Paris, park nu.
Ligger med en vacker slänt med strand vid Seine. Dom vände på kuttingen och behöll och underhöll ogräset i sina planteringar. Rena buskage av tistlar och ogräs typ gullris och annat högväxande fick breda ut sig. Så kan man göra också. Men oftast jagar vi ogräset med alla medel, fast numera giftfritt - var rädd om grundvattnet.

Glasfiberlådan som vattnar sig själv

Tillverkad i robust glasfiberarmerad genomhärdad polyester som tål repor och basiska och frätande syror.
Det är lätt att lyfta av övre planteringslådan för omplantering.
Det finns ett påfyllningshål till undre vattenmagasinet genom planteringslådan (den behöver inte lyftas för vattenpåfyllning).
Funktionell garanti i 30 år (med undantag mekanisk påverkan).
Standardstorlekar: 60 x 30 cm invändigt planteringsmått, 40 x 30 cm invändigt planteringsmått

Ogräsbekämpning vanligaste grönytetjänsten

Ogräsbekämpning har alltid varit en central aktivitet för grönytorna. Tidigare mestadels genom mekanisk bearbetning. Under senare år har olika metoder avlöst varann: kemiska bekämpningsmetoder (glyfosat), ogräsättika, manuell bearbetning, gasolvärmning - och nu senast upphettat vatten, och bearbetning med ånga. K-vagnen i Karlshamn har de senaste fem åren utvecklat hetvattenutrustningar som fått positivt bemötande och som inte bara bearbetar ogräset utan fungerar som mobila bevattningsanläggningar och högtryckstvättar. "När vi ändå är på plats för att ta bort ogräset och möter kundens behov av ytterligare insatser", säger Jörgen Olsson vd på K-vagnen.

Ångplattan tar bort ogräset med precision

Kriget mot ogräset rasar med oförminskad styrka. Sökordet "Ogräsbekämpning" har 137 000 sökare på internet totalt. Samma "ogräsbekämpning" har 6273 antal sökningar på gronyte.com.
Ämnet måste väl anses ligga högt i prioritet i utemiljöbranschen. Flera tillverkare finns på plan med diverse metoder för att få bort oönskade plantor. Vad sägs om ogrässkyfflar, hjulhackor, ogräsmedel, hetvattenbekämpning - och nu ångad borttagning av ogräset.
Tecnovap har utvecklat vattenångemetoden för flera branscher - och utvecklar nu ogräsbekämpning med riktad ånga i kontakt med landets odlingsexperter inom park och gata.

Lövmassorna du inte hann med i höstas - väntar på att bli uppsugna nu

Säsongerna för löv- och grässugen startar i syd tidigt på våren, om inte redan under vintermånaderna, rör sig sedan norrut. Och blir åter aktuell när löven börjar falla under hösten.

Rätt gräsunderlag skyddar känsliga hopphästar

P-O Ljung, känd golfpersonlighet, både på nationell och internationell nivå. Han har anlitats av vår främste ryttarolympier, Peder Fredricson för att anlägga de allra skonsammaste träningsbanorna för hopphästarna som många är färdigtränade för de allra mest krävande tävlingarna i toppeliten. Det är P-O Ljungs mångåriga erfarenhet att bygga golfbanor (26 st har det blivit). Och vad som krävs för att konstruera golfgreener där steget till hoppträningsbanan inte är så långt för att få till ett tillräckligt sviktande underlag för hästfoten för att undvika benhinneskador. En genomgång av beteshagarnas växtmaterial och konstruktion görs också för att minimera risken för bakteriepåverkan (magsår) på hästarna.

Pengarna som bara ökar sig - snabbare än vanligt

Pengar som bara ökar och ökar verkar vara den nya melodin för den som vill spara litet extra. Inte bara för småsparare förstås. Stora finansiella koncerner söker sig till den s k blockchain-tekniken som förmerar pengarna utanför det traditionella banksystemet.

För mer info
jbg.arvidson@outlook.com
- salvan6@hotmail.com

Gångkrattan får ogräsfröna att tappa lusten

Ogräsfröer på grusgångar, i rabatter och på andra olämpliga ställen räknas i miljoner. Flera metoder att bekämpa ogräset har utvecklats genom åren, men ingen slutgiltig metod har ännu dykt upp, om man undantar giftmetoderna som förstör grundvatten och annan livsmiljö. Svea Redskap fortsätter att utveckla olika handredskap som går ut på att störa de groende fröerna så att de tappar fart och kan hållas på en rimlig nivå. Men det gäller att återkomma med de enkla åtgärderna som finns till hands. Med ständigt nya redskap, med nya funktioner: Gångkrattan och pendelkrattan t ex.

Sätt snöplogen på hjul

När man skall snöröja gångarna på kyrkogården, runt fastigheterna, vid köpcentret, trottoarerna på jobbet, vid skolan - överallt där man snabbt skall bli av med snön för gående. Där passar den här snöplogen på hjul, medan man väntar på borstmaskinen.

Snöslungan tänker

Hondas motorer (Honda Power Equipment) har ofta något extra att erbjuda, upplever många. De verkar programmerade att sköta sig själva i mycket. Man kan uppleva att de tänker, när de slår på extra motorkraft inför ett kraftigare motstånd under snöslungningen t ex, som här den nya Honda hybrid, eller som jag upplever med min jordfräs när det tar emot.

Att hyra skylift

Klas Olsson som driver uthyrningsföretaget Villamaskinisten i Ekshärad gör här en noggrann demonstration av skyliften Dino 120T (12 meters räckvidd) för en kund som kommit för att avhämta maskinen.

Vad har dom för golfgräs i Afrika ?

Det gynnsamma klimatet söder om Sahara ger fina möjligheter för afrikanska golfbanor som Mithuaga golf club i Nairobi, Kenya t ex. Det starka fairwaygräset Kikuyu (inte bara för golfen) och Bermuda för greenerna innebär idealiska förhållanden för golfspelet. De östafrikanska greenerna har rykte om sig att vara mycket snabba där också Bermuda-gräset kan klippas rekordlågt utan att skapa bekymmer.

Hett vatten - fungerar det ?

Andreas Nilsson är en av våra främsta ogräsbekämpare. Hans metod är idag att bekämpa ogräset med hetvatten, börjar redan tidigt på säsongen. Han startade sin verksamhet för tio år sedan då glyfosat ännu var tillåtet att använda. Växande miljöhänsyn fick honom att övergå till ogräsättika som småningom också blev ifrågasatt i starkare doser. Det blev dags att övergå till hetvatten som anses vara en överlägset miljövänlig metod. En annan fördel är att maskinoperatören inte behöver genomgå särskild utbildning för att hantera hetvattenmaskinen.

Flyttade hela plantskolan

Miriam Dovrén tog över Eriksbo plantskola i Västerås 2006. Men FLYTTADE HELA plantskolan till Kungs Barkarö (mellan Köping och Kungsör) 2014 ! En otrolig bedrift.
- Vi har nu odlat sju säsonger på vår nya anläggning och har hittat "vår grej": att odla buskar och träd i container med stor precision, hantverksskicklighet och med minsta möjliga påverkan på miljön, säger Miriam Dovrén
Nu har Eriksbos katalog kommit (284 sid) - och det lockande röd vinbäret (Jonkherr van Teets) på omslaget fick Grönyteleverantören att fråga lite om bär och frukt på ett förenklat sätt och fick en baslektion av Miriam Dovrén tillbaka. Tack för det.


Warning: getimagesize(http://www.gronyte.com//nyheter/bilder/510-607-Gravstenen_edited-1.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/userA/a0110400/public_html/gronyte.com/view.php on line 43

Enklare stensäkring, finns det ?

Grönt & Rent i Småland utvecklade sin gravstenssäkring 2015 efter den tragiska olyckan på en kyrkogård i Borås då en flicka omkom. Man framhåller att monteringen av gravstenssäkringen är enkel och kräver ingen grävning.

Stenen tål 90 kilos tryck

Med enkla stödkomponenter i stål, en slägga och med minimal handkraft får man gravstenen att stå emot eventuella krafter som kan ha omkull den. Bakgrunden är en tragisk händelse 2015 då en 7-årig flicka omkom då en gravsten föll över henne. Sedan dess har ett antal tillbud och skadehändelser skett. Därför ses det här att säkra gravstenarna som en synnerligen viktig uppgift för kyrkogårdsförvaltningarna. Grönt & Rent i Vetlanda har rönt intresse för sin enkla men tillräckligt tryckstarka metod.

Han värnar om banans själ - och ekonomi

Magnus Sunesson är väl känd inom toppskiktet i golfen - som spelare, tränare och golfbaneutvecklare. Som golfbanekonsult har han hjälpt ett trettiotal klubbar att med små medel utveckla det man redan har som golfbana, men också vidareutveckla och ibland ta tillbaka eller återfinna banans själ, "the sense of the place". Att utveckla själva golfbaneskötseln i riktning mot billigare bana är den andra Sunesson-tjänsten.

Björkhaga planterade 300 alléträd i ett svep

Björkhaga plantskola i Veberöd är ett av få specialistföretag i Europa med rätt att odla och sälja sjukdomsresistenta almar, sk resista-almar. Trafikverket som är en återkommande kund beställde nyligen förnyelse av en äldre almallé i Skåne (dock ej den här) med plantering av trehundra träd.

Superjorden - med koldioxiden kvar i backen

Europas största pyrolyspannor (avfallsförbränning utan syre - ger biokol för jorden) har Skånefrö installerat i Hammenhög. Pyrolyspannorna skapar också överskottsvärme till Hammenhögs bostäder och minskar koldioxidutsläppet med tusentals ton om året. Skånefrös vd Sven-Olof Bernhoff berättar om vägen från att ta hand om avfallet från frötröskningen (alla kontraktsodlarnas fröprodukter) till biokolet som binder koldioxiden till jorden där den stannar och göder plantorna under lång tid.

Kör själv och borstar konstgräset på natten

Och inte nog med det, Sandmaster med sin filterkunskap har lyckats rensa bort de mikroskopiska mängderna plast som avsöndras från en fotbollsplan nästan totalt (96 plus procent).
Jenny Möller berättar.

Lämpligt fairwaygräs ?

Bengt Hansson på SW Horto har lång erfarenhet som gräsexpert så vi ställde frågan om vilka egenskaper ett lämpligt fairwaygräs skall ha. Vi lät samtalet utveckla sig över vida fält när vi nu hade Bengt på tråden och inte ville släppa utan höra om hans erfarenhet av olika grässorter, synpunkter på gräsfröer och om branschen i allmänhet.

Tack 300 000 prenumeranter !

Jobbet med dagvatten börjar på ett grönt tak

Regnvattnets resa från skyn till hustaken, via gröna väggar, till avrinningssystem, till underjordiska vattencontainers och kanske vidare till dammsparken där flora och fauna tar vid och bildar ett system av miljöförbättrande åtgärder. Staden blir grönare och spelar en viktig roll för det biologiska systemet inklusive och för invånarnas välbefinnande. Bl a det här har Byggros riktat in sig på att leverera bromsande lösningar för regnets väg kallas dagvattenhantering. Lars Risberg är teknisk konsult på Byggros och beskriver vad det handlar om.

Nu är Walkers flistugg plötsligt efterfrågad

Det tar tid för vissa nya grönyteprodukter att skapa intresse, såpass mycket intresse att man är beredd att köpa och använda, överlämna sig själv i de nya grejerna.
Så har det varit med robotgräsklipparna t ex. Den israeliska minsökaren som på egen hand undersökte slänterna i ett konfliktdrabbat område på jakt efter mineringar. Men den kunde ju utvecklas att automatklippa gräset också, det förstår många nu. Det har tagit tio år säger dom som varit särskilt intresserade att följa.
Och nu kommer Walker Mowers och säger att det varit svårt att förklara deras gräsklipparanslutna flistugg i tio år - men just nu har beställningarna hamnat i telefonsvararens "var god dröj", leveranserna samlar sig.

Nu växer sig gräsmattelarverna feta

Augusti-september är tiden för trädgårds- och pingborrelarverna att växa sig feta på grönytorna och locka till sig skadegörarna som vill kalasa på dom.

Glänta Design för smakfull utetillvaro

Föremål som placerats ut i parker och landskap och som följer naturens formulering i form av färg, synliga egenskaper, former, design som möbler, utegym, cykelarrangemang mm med tydlig smak har Glänta tagit fram.

Robotklippare tar över efter åkgräsklipparna på allmänna ytor

När Husqvarna nu för några år sedan lanserade sin jämförelsevis mycket snabba robotgräsklippare 450X uppstod idén som resulterade i Fagerstaföretaget Robotic Lawn Care Systems. Grundaren av företaget Kalle Andersson, ansåg att man borde ta tillvara den nya, förbättrade modellen robotgräsklippare, samla klipparna i transportmoduler om 6,12,18 maskiner att sättas ut i stadskvarteren för att klippa ett arbetspass (upp till tio timmar), och därefter samlas upp och transporteras tillbaka för ny laddning (1-2 timmar). Systemet är patentsökt och har redan börjat påverka situationen för gräsklippning i stort.

Kalifornien testar Fagerstamodellen

Det självkörande gräsklippssystemet för multipla grönytor från Robotic Lawn Care i Fagersta har uppmärksammats i Kalifornien som genomför pilotstudier i stor skala utmed kusten från San Fransisco i norr till San Diego i söder. Miljömyndigheten CARB stöttar starkt och driver informationskampanjer i alla tillgängliga media om vad som händer med Fagerstamodellen i en kalifornisk miljö.

Golfbanan ökar den biologiska mångfalden

- Golfbanemiljön med bryn, ädellöv, oslagna gräsytor, dammar och våtmark erbjuder stora möjligheter för klubbarna att ytterligare öka naturresurserna och den biologiska mångfalden på banan med enkla medel, säger bankonsulenten vid Sveriges Golfförbund, Peter Edman.

- Den normalstora 70 hektars banan kan hysa mer av värdefulla naturresurser som ökar upplevelsen av golfspelet och gör naturpromenaden extra rik för den som enbart söker sig gående utmed golfbanan. Jag kommer att ge exempel på enkla och kostnadsfria åtgärder som golfklubbarna lätt kan ta upp för att öka den biologiska mångfalden, säger Peter Edman.

Vad händer på Elmia Park?

Årets stora park- och grönytemöte, Elmia Park i september i Jönköping har engagerat vår svenska greenkeeperförening, SGA, att hålla en lång rad seminarier som gäller anläggning, skötsel av golfytor, sportytor, grönytor. Göran Tyrsing som är vd för SGA svarar på frågan om vad det mycket omfattande seminarieprogrammet vill fokusera på.

Det minskade antalet pollinerande insekter är ett allvarligt miljöhot

Artdatabanken, Naturvårdsverket och andra miljövårdande enheter förordar ett försiktigt hanterande av invasiva arter. Samtidigt vill man skapa en medvetenhet om hur hotande det minskade antalet pollinerande insekter är på miljön och vår möjlighet att producera växtmaterial för vår konsumtion på sikt. Det pratar vi med Eriksbo plantskola om.

Kantfräsen som efterfrågas för isbanorna i oljestaterna

Hur kan man spela ishockey utan jämn is vid sargkanterna? Sargen är en kompis och viktig medspelare när man måste dribbla sig förbi. Man måste kunna lita på den, att den levererar en jämn studs tillbaka.
Kantfräsen som Anders Dahlberg på ADC-produkter i Göteborg utvecklat slipar av banan snabbt och otroligt effektivt. Alla isbanor kan bli perfekta.

Säker lastbil på ishalkan Sandar först åt sig själv

Snöröjning, halkbekämpning är en av de största och dyrbaraste säsongsinvesteringarna, de som utför tjänsterna har god förtjäning men kan ha det extra "spännande" som Lars Hellgren, Exero säger när dom skall ut och skapa säkra trafikvägar för andra - själva lever dom osäkert på vattenhalkan, våt is på vägarna. Exero har tagit fram en produkt som minskar risken för sandbilarna att också fara av vägen.

Skonsamma snöslungor skapar snygga snövägar

Visst, du måste ploga bort snön när den kommer i massor på motorvägarna och huvudvägarna i kommunerna. Men till fastigheterna, in till och i köpcentra, i fastighetsförvaltningarna, kyrkogårdarna, industriområdena där man måste snabbt få undan snön utan stora maskiner, lastbilsplogar och hjullastare. Här kommer snöslungorna in som en effektiv metod att flytta på snön utan större åthävor som annars att lyfta upp snön på lastbilar, få tillstånd att lossa av snön (mijöfara) och köra iväg nånstans.
Vi har väl alla upplevt vintervägar i Alperna, i Italien t ex också våra skidorter Sälen, Åre med två-tremeter höga snövallar. Där är det inte alls vettigt att ge sig på att ploga mera, och då träder snöslungorna in och gör allt mycket lättare.


Warning: getimagesize(http://www.gronyte.com//nyheter/bilder/451-547-Galleriet (kopia).jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/userA/a0110400/public_html/gronyte.com/view.php on line 43

Grönytegalleriet

Snöröjning i Danderyd Trånga gator, trottoarer

Det kan vara litet nervöst för snöröjningsentreprenören om det skall bli en snörik vinter eller inte, om han får ut och jobba eller om han/hon skall tvingas leva bara på att sitta jour.
Senare vintrar med snö upp till hakan i många månader lockar alltfler att investera i maskiner, snöslungor, plogar, lastbilar, traktorer.
Men det kan vara nervöst för beställaren i kommunen om budgeten skall försvinna i snöhantering eller om det blir nåt över till parkunderhållet och asfalteringen, gaturenovering m fl gatuområden. Men så inte i Danderyd - stora överdragningar till följd av långdragna snöiga vintrar har passerat utan kommunalt oväsen, kommunalkassan har skjutit till det som behövts.

Hybridgräs - armering runt gräsplantan för växtstöd

Åhus Turf AB är en av många gräsleverantörer av konstgräs, konst-/naturgräs, naturgräs(rullgräs). Mellankategorin är Åhus turf specialiserade på (även om gräs på rulle också finns på hyllan). Hybridgräs är namnet på den nya kategorin konst-/naturgräs där den gräsarmerade rullen ger skydd åt gräsplantan så att den kan användas på särskilt utsatta gräsmatteytor, lekplatser, sportplaner, skolgårdar, fotboll/golf, slitutsatta parkytor. Plastarmeringen ger gräsfröet bättre möjlighet att gro genom tidig värme och bibehållen fukt, ger skydd åt plantans krona och rötter.

Vibrerad gallerskopa skapar rätt vägmaterial

Gallerskopan sorterar materialet fint med vibratorskopa som har olika sållöppningar. Det blir en grovsortering som gör att du kan ta hand om sten/grusmaterialet och använda den önskade materialstorleken direkt.

Åtta hundra maskiner visas upp på andra Svenska Maskinmässan på Solvalla

Första Svenska Maskinmässan för två år sedan (Maskinleverantörerna) besöktes av 11.700 yrkesproffs och hade fler än 100 utställare. I år väntas fler besökare. Antalet utställare till Solvalla har också ökat och uppges ha fler än 800 maskinnyheter att visa upp.
Gabriel Börjesson på Svenska Mässan är affärsansvarig för Solvallamässan. Han kan berätta om detaljerna inför kommande mässdagar, 31 maj till 2 juni.

Nu är det skiftgång för grusupptagningen

Visst är det mycket jobb för lövupptagande maskiner under hösten fram till första snöfallet. Men våren med all grusupptagningen efter den intensiva halkbekämpningen som alla kommuner genomför är just nu det stora uppdraget på gator och torg.
Broddson i Motala syns med sina entreprenörer runt om i landet - borstande, sugande, upptagande, ivägforslande, som just här i Danderyd.

Två fraktioner med samma sorterskopa

Och så har det fortsatt med den aktuella sorterskopan som visades på Svenska Maskinmässan (Solvalla) och som kan ställas om att processa jordmaterial till två fraktioner med samma gallerskopa. Erik Eriksson, Allu Sverige visar hur det går till.

Heizo flispanna värmer det mindre företaget

Leverantörsregistret - http://www.gronyte.com presenterar en ny flisanläggning för det mindre företaget, gården, mekaniska verkstaden, maskincentralen från Tecura AB.

Nya Eriksbo plantskola fokuserar på buskar, häckar och träd

Nya Eriksbo plantskola utanför Kungsör under ledning av Miriam Dovrén har en specialinriktning på buskar, häckplantor och träd. I den här föreställningen ute på Eriksbos nya plantdomäner diskuteras hanteringen av unga träd, containerbehandling och träd i depåklump med tips och råd hur man bäst handskas med det unga trädet och vilka olika tekniker man kan studera före transport ut till kunderna.
En föreställning om häckplantor ges i filmklippet här intill.
http://www.gronyte.com

Magnus Lundgren Ulriksdals Slottsträdgård - med rosorna i centrum

Rosorna står i centrum för Magnus Lundgrens odlarintresse. Han delar frikostigt med sig av sitt djupa kunnande om rosodling, om de olika sorternas egenskaper och lämplighet i olika miljöer, om deras historia, om vilka nya sorter som kommit och om hur de nya sorterna utvecklar sig under den erfarne rosodlarens uppsikt.

Inte bara jobba på distans - nästa trend är att jobba ute

–Vi vet inte hur detta kommer att tas emot, men vi vill prova och visa att vi tänker ligga i framkant för utvecklingen av framgångsrika arbetsplatser. En tydlig trend inom dagens kontorsutveckling är det så kallade aktivitetsbaserade arbetssättet där den enskilde medarbetaren väljer plats för arbete efter arbetsuppgift. De öppna kontorslösningarna med ett skrivbord per person byts mot varierade kontorsmiljöer att välja mellan. Castellum menar att ett naturligt nästa steg kan vara arbete utomhus säger Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum i Växjö.
Forskningsvärlden visar intresse: – Det här är mig veterligen det första riktiga utomhuskontoret i Sverige. I forskarvärlden är vi mycket nyfikna på vart detta ska leda. Att jobba utomhus är ett tydligt tecken på det paradigmskifte som nu sker på våra arbetsplatser, där den nya tekniken ”befriar” medarbetarna från sina bestämda skrivbord till arbete som sker där individen väljer. Det skapar en helt ny dynamik med bland annat en ny syn på ledarskap och medarbetarskap som är väldigt spännande. Det är sedan tidigare belagt att vistelse utomhus är bra för hälsan och minskar stress, säger Susanna Toivanen, arbetslivsforskare och docent i sociologi på Stockholms Universitet.
Utomhuskontoret WorkOUT invigdes 24 maj 2016 i samband med att Företagsstaden I11 i Växjö firade 20-årsjubileum. Corallen har i projektet samarbetat nära med möbelföretaget Nola och Gestalt Arkitektur.

En robotklippare sköter sju fotbollsplaner själv

När skall robotklipparna ta över åkgräsklipparnas jobb på större sportytor ? Jo snart, det är raskt på väg redan nu. Även om det är litet kvar, så är det på väg berättar Hakos representanter på senaste Elmia Park. Hakos bamseklippare klarar 30 000 kvadratmeter (fotbollsplanen är ca 6000 kvm). På sju fotbollsplaner går en Hako-klippare och sköter gräsklippningen med hjälp av rymdens satelliter
som skickar styrsignaler till robotklipparen (typ Wiper).

Dubbelstyrd släntklippare jobbar säkrare i branter

Släntklipparen Sherpa körs både manuellt och via remote control, på avstånd. Svenska arbetsmiljöbestämmelser, även tyska där AS Motor tillverkar sina gräsklippare bl a Sherpa är mycket strikta vad gäller olycksfallsrisken i samband med handhavandet av maskinerna. Den aktuella Sherpa som visades på Elmia Park i september är dubbelstyrd, dvs operatören kör gräsklipparen i snälla lutningar medan man i brantare slänter när man kör sidledes kan stiga av och styra maskinen på håll. I rakt-upp-körning kan maskinen köras bemannad upp till 40 graders lutning. Stads & Park produkter AB (Etesia bl a) har den svenska agenturen.

Dubbelt avlastande verktygsbälte gör tungt skogsarbete till en sång

Ett nytt avlastande verktygsbälte som fördelar tyngden av verktyg som skogshuggaren måste bära med sig, nu inte bara hängande yxor, måttband, kilar mm från höfterna, utan som får axlarna att hjälpa till och ta över huvudtyngden i huggarjobbet. Att ingen tänkt på det förut Dan Nordström Svenska Blount/Oregon? Som liksom undertecknad strävat med huggarjobb i skogen i ungdomen. Dock var det då för mig mycket enklare (på 1950-talet) eftersom jag klarade mig med egna kläderna, fogsvans, yxa och barkspade

Husqvarna säljer nu sitt eget alkylatbränsle

Ett flerårigt samarbete mellan Husqvarna och Aspen kring Aspens alkylatbensin har upphört i och med att Husqvarna har tagit fram egna produkter, 2-takts och 4-taktsbensin. - Inte för att det varit något fel på Aspens bensin, snarare tvärtom. Men vi ser en fördel för våra återförsäljare att kunna tillhandahålla en egen Husqvarna alkylatbensin, säger Lars Strandell, Husqvarna.

Golfens miljömål - 100 certifierade golfklubbar till 2020

Nu har målet satts att ansluta 100 svenska golfklubbar till kraven som GEO (Golf Environmental Organization) ställer. Peter Edman, miljöansvarig på Svenska Golfförbundet berättar.

Aspens rena alkylatbensin lanserades redan 1989

Ingenjören Roland Elmäng grundade Aspen och tog fram den rena alkylatbensinen som skulle göra livet bättre för folk som arbetade med bensindrivna småmaskiner - t ex miljön för de skogsarbetare som använde motorsågar dagarna igenom. I raffineringsprocessen att ta fram de olika råoljeprodukterna fanns ytterligare en produkt att skilja ut - alkylatbränslet. Det gjorde ingenjören Elmäng och 1989 lanserades Aspen-bensinen som gjorde succé direkt.

Snömögel - ny metod bekämpar biologiskt

E.Marker A/S i Danmark kallar sitt angreppssätt mot oönskade attacker av svamp för integrerat växtskydd. Metoden inbegriper mekaniska och kemiska åtgärder, men framförallt förebyggande biologisk bekämpning för att hålla nere miljöpåverkan. Resultatet av det järnbaserade medlet (FDC) på uppkomsten av snömögel på golfbanor och fotbollsplaner är tydligt. Kontrollerade försök visar på starka effekter av medlet som på våra nordliga breddgrader appliceras under höst och vintermånaderna och som inte har någon negativ inverkan på mikrolivet i övrigt.

Snabbare trimmertrådbyte med färdigladdad kassett

En uppladdad kassett trimmertråd för snabba byten och som tar mindre än 20 sekunder revolutionerar just nu grästrimmerjobbet.

Snedskärande knivvals ökar farten på flistuggen

Flistuggen (kompostkvarnen) matar snabbare med ny typ av knivvals.
Bosch har konstruerat en snedskärande vals, fungerar ungefär som när man i ungdomen skar till en vidja med sin Mora-kniv, på sned mot pinnen. Turbinvals kallar Bosch den nya kniven.

Slaghackar och samlar upp - vertikalskär och suger upp i ett svep

De flesta slaghackar, släntmaskiner och ruffklippare mal ner växtligheten på plats - medan slaghacken i Trilos program också samlar upp materialet. Också i vertikalskärarexemplet samlas gräsmaterialet upp.

Honda Power Equipment - med ytterligare tre batterimaskiner

Alla har väntat, legat i startgroparna, har haft allt färdigt för den nya batteritrenden, nu starka trenden. Äntligen är marknaden riktigt mogen. Inte bara för Husqvarnas och Stigas med fleras robotklippare. I fjol kom Honda ut med sina första tre batterimaskiner, förutom den tidigare robotklipparen. Lyssna på videon.

Vinrankan som klarar fyrtio minusgrader

Lettland i vårt nordliga grannskap synes ha gått i täten när det gäller odling av sydliga fruktträd, persikor, aprikoser - och det bästa urvalet av den sötsmakande vindruvan.
Zilga, den blådruviga och snabbväxande vinrankan tål ned till 40 grader minus.

Gräscenter - störst på färdiga gräsmattor

Företaget grundades för 35 år sedan av lantbruksmästare Kjell Rosén och hustrun Ann-Cristin och blev pionjärer inom färdiga gräsmattor vad avser produktion av färdigt gräs och tekniken för att hantera rullgräs. Gräscenter utvecklade den första automatiska gräsupptagaren som kan hanteras av en person, av maskinföraren. Bilden visar Gräscenter som vinnare för bästa montern vid Nordiska trädgårdsmässan. Nuvarande vd:n Lisa Lövenros i bild.

Swedbank Stadium Malmö - bästa gräsplanen

Uefa kollade och gav tummen ner, planen dög inte, men Malmö FF bestämde sig för att satsa vansinnigt och snabbt genom att lova att planen skulle vara klar för internationellt spel på gräsmatta, naturgräs inom en månad. Och det fixade Golf & Trädgård, Stockholms Golf & Turf - och Skånefrö. Skånefrös Jörgen Nilsson hörs här i intervjun om sin upplevelse av projektet.

Emperi självvattnande blomlådor får nya ägare

Nu övertas den självvattnande blomlådan, företaget Emperi i Karlskoga av nya ägare - Lars och Åsa Ekman. Förväntningarna och entreprenörslusten lyser om paret som ganska omgående fick en jumpstart - en beställning av 2.000 gravlådor i aluminium från Fryksände kyrka i Torsby.

Bland hortensiorna på Eriksbo plantskola

Hortensian är nog en av de mest attraktiva och skönhetsskapande plantorna man kan ha i en trädgård, i en park, i en stads-företagsmiljö där man vill ha det litet extra fint. Namnet Hortensia för den uppskattade Hydrangea-familjen har en stark lyskraft på trädgårdsproffs och amatörer vilket bidragit till att antalet sorter ökat under senare år. De blommar oftast sent och skiftar i färg under säsongen. Agneta Andersson på Eriksbo plantskola visar oss runt.

Isrink på gården

Att sätta upp hockeyrinkar, små och större där det finns barnfamiljer nära hemmet har blivit en succé i USA. Nu finns de till försäljning i Sverige också. Hockey Practise, Micael Lundmark har agenturen.

Effektivare golfbaneklippning

Hur klipper du din golfbana? Se över rutinerna för klippningen av din golfbana. Det kan finnas tiotusentals kronor att spara i bränslekostnader. Magnus Sunesson, golfbanekonsulten analyserar klippdesign och ger förslag till förbättringar.

Anläggarens vän - harven från Timrå

Timråharven som tar bort det tunga jobbet att hålla ridhusmanegerna jämna och ridbara, att jämna ut sågspånet i kurvor och vid sarger är en skänk från ovan - jag kan intyga efter många års fritidsjobb i ridhallar med krattor och spadar. Eftertraktat och robust galvaniserat utjämnartillbehör bakom dragmaskinen, traktorn, fyrhjulingen etc.
Den andra funktionen: att hjälpa trädgårdsanläggaren, markberedaren, plankonstruktören, gräsanläggaren har skapat en ny marknad inom grönyte som liksom höres skalla: äntligen! Titta på videoklippet - http://www.timraharven.se

Störst på Walker Mowers i Europa

Walker Mowers Sweden ABs (dåvarande Grönytemaskiner AB) historia är lång. Det började år 1978 då företaget startades i liten skala. Efter hand som åren har gått har företaget vuxit och förändrats, 1983 tog nuvarande ägaren Thomas Hörberg över företaget. 1987 är ett väldigt betydelsefullt år i historien, det var det året Walker kom in i bilden. Och blev ett effektivt vapen i kampen om att vinna kyrkogårdskunderna framförallt.

Blomlådan som förenklar skötseln

Broar och broräcken blommar

Många kommuner har under senare år tagit vara på möjligheten att skapa blommande centrummiljöer. En kommun är Hagfors som smyckat den centrala bron med räckeslådor och broytor med prunkande petunior som håller sig fräscha i Emperis självvattnande blomlådor.

KLICKA PÅ BILDEN

Löv och lerduvekross Lövätaren sopar upp

Bengt Wincent tillhör den lilla gruppen briljanta uppfinnare, innovatörer av produkter som lyser av originalitet och med en framgångssaga som ofta berättar om en lång arbetsresa till ett mål av erkännande och ett positivt mottagande av marknaden.
Som Karl Dahlman med sin Klippo, Stig Hjelmquist med sina Stigamaskiner och Martin Enkler med sin hjulförsedda ogräshacka

Svenska Maskinmässan - besökarsuccé

- Vi har samarbetat med olika mässarrangörer för våra medlemmar inom byggentreprenader och har nu funnit den rätta lösningen och rätt mötesplats för Svenska Maskinmässan - Solvalla i Stockholm. Den preliminära utvärderingen visar att det var ett mycket lyckat drag för vår del. Vi återkommer enligt medlemmarnas önskan vartannat år, nästa utställning sker 2018, berättar VD Björn Bäckström, Maskinleverantörerna.

Första Svenska Maskinmässan

- Vi har samarbetat med olika mässarrangörer för våra medlemmar inom byggentreprenader och har nu funnit den rätta lösningen och rätt mötesplats för Svenska Maskinmässan - Solvalla i Stockholm. Den preliminära utvärderingen visar att det var ett mycket lyckat drag för vår del. Vi återkommer enligt medlemmarnas önskan vartannat år, nästa utställning sker 2018, berättar VD Björn Bäckström, Maskinleverantörerna.

Lättare, snabbare sågning

Oregon fortsätter att vidareutveckla sågsvärd/sågkedjor mfl (och maskiner!). Och nu med ett nytt system dom kallar SpeedCut - öppnare sågkedja för att slänga iväg sågspånet snabbare. Tunnare och lättare sågsvärd för att såga igenom trämaterialet fortare.

Forshagaspridaren - ett tekniskt under

Inte nog med det så är ett GPS-system inbyggt i skopan och laddar ner skopans aktivitet, position, dosering, tid, utspridd mängd för fakturering, rapporter och statistik. Johan Persson berättar hur det går till.

Eilert Bye flyttar till Hako

Han tar hand om Kioti-traktorerna, den sydkoreanska serien som jobbar i gata-park från 26 hk till 130. Eilert har erfarenhet från Jonsered, GGP Stiga och har just flyttat över till Hako Ground & Garden med sin gedigna kunskap om försäljning, att möta kundens behov av rätt utrustning, att gå hand i hand med kunden efter köpet till en fullständig ömsesidigt positiv affär.

Yanmar lanserar fyra kompakta hjullastare

Yanmars hjullastarserie V7, V8 (senare V9, V10) uppvisar en kompakthet och smidighet sällan skådad hos liknande maskiner. - Man kan ana att kommande snösäsonger så ser man Yanmars hjullastare snöröja och hålla rent rent både på gatan och på trottoarerna, vanligt är ju annars dubbla uppsättningar maskiner, en för gatan och en annan för trottoarerna. Den håller förstås igång året runt med de tillbehör som säsongen kräver.

Rönnen - mest älskade av våra prydnadsträd

Nya Eriksbo plantskola i Borsingby utanför Kungsör odlar ett brett sortiment av prydnadsbuskar, solitärbuskar, bärbuskar, fruktträd och prydnadsträd. Bland favoriterna finns Elisabeth Rovestads rönnar som hon visar här.

Eriksbo plantskola har fokus på buskar

Miriam Dovrén går igenom ett antal arter ur häggmispelgruppen. Eriksbo plantskola utanför Kungsör under ledning av Miriam Dovrén har en specialinriktning på buskar, häckplantor och träd. I den här föreställningen ute på Eriksbos nya plantdomäner diskuteras hanteringen av unga träd, containerbehandling och träd i depåklump med tips och råd hur man bäst handskas med det unga trädet och vilka olika tekniker man kan studera före transport ut till kunderna.

Ett friskt träd Hur ser det ut?

Hur mår trädet? Genom att studera grenutvecklingen hos trädet, kronans utseende och särskilt toppskotten kan man snabbt skaffa sig en uppfattning om friskheten hos trädet, göra en vitalitetsbedömning. Trädvårdskonsulten Harald Kratschmer tillämpar här professor Andreas Rollofs (Dresden) metoder för bedömning av några björkars hälsoläge.


Warning: getimagesize(http://www.gronyte.com//nyheter/bilder/347-441-Anderstee copy.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/userA/a0110400/public_html/gronyte.com/view.php on line 43

Hur mår gräsmattan? Jordanalysen berättar

Jordanalys

Har vi tillräckligt med gödning på våra greener, rätt gödning? På fotbollsplanerna? På kyrkogårdarna, i kommunernas parker?
Ofta helt tillräckligt - onödigt att betala för ytterligare dyr gödsling. Kanske bara vatten måste till - men det vet man inte innan analysen är gjord. Ph-analysen är själva starten och rapporterar om det överhuvudtaget går att få växterna att ta upp näring och utvecklas.

Motorsågen som slipar sig själv (2400 watt)

Sågen har en motor på 2400 watt och har utrustats med en sågsvärd hela 18 tum långt (45 cm). Oregon följer utvecklingen mot större miljöhänsyn och bättre arbetsmiljö för användaren.

Ny batteriteknik när Bosch satsar på park och trädgård

Robert Bosch har laddat länge för proffs-
sidorna på grönyte.
Nu kommer dom med maskiner
som har superbatterier som matchar
de starkaste bensinklipparna (walk behind alltså). Samma med trimmers, röjsågar mm.
Jag hörde att en av grabbarna varit upptagen med utvecklingen av Boschs nya robotgräsklippare i åtta år. Tysk grundlighet benäms saken. Och dom får nu hjälp av Svenningsens att föra ut boschmaskinerna i Norden till att börja med.

Slipa motorsågen utan att ta av sågkedjan

Slipa i fem sekunder

Slipar motorsågkedjan utan att man behöver ta av den. Slipkasetten Power Sharp, säljs av Svenska Blount - sätts utanpå sågkedjan. Låt slipa i fem sekunder och motorsågen är lika vass som ny.

Robotgräsklippare - klicka på bilden

Att låta den automatiska gräsklipparen fara upp och ner i trädgården/parken för egen hand har blivit en succé nu efter minst tio år sedan den israeliska grundmaskinen (som letade efter markminor i militär tjänst) också började anlitas i parktjänsten. Minst "alla" maskintillverkare inom mark och park lanserar nu sina robotmaskiner. Husqvarna som satsat på produktutveckling under lång tid säljer nu fyra modeller för olika användningsområden.

Belos Kärcher TransGiant, 3440 m fl

TransGiant är den fjärde modellen i TransPro-serien. Redskapsbäraren visas upp iklädd planskopa, klippdäck, vikplog, borste, snöslunga och antyder mångsidighet, året runt. Och under alltihop arbeter en kraftig Kubotamotor på 87 hk.

Klicka på bilden -

Ny golfbaneduk - klicka på bilden

Den femlagers greenduken skyddar effektivt mot vinterskador. Dels skyddas gräsplantorna mot extrem kyla och gynnsam svamptillväxt - dels förbereds green att vara tillgänglig kanske långt innan fairways och andra banytor kan börja användas. Greenjacket som produkten heter har utvecklats i extremt nordliga områden på norra halvklotet, i USA, Canada och erbjuds nu för svenska golfförhållanden.